SV VOAB Jeugdopleiding

 

 

Hieronder treft u een viertal artikelen aan over de SV VOAB jeugdopleiding onder de titel Voetballen leer je bij VOAB. Het geeft inzicht in de aanpak van VOAB.

 

Voetballen leer je bij VOAB (1)

V.l.n.r. Henk Santegoets, Eli van den Hout, Johan Brands en Roel van Grinsven met 10 mini’s

Minipups bij de sv VOAB krijgen louter trainingen van ex spelers VOAB 1.

Ze kunnen nog maar net lopen en de ouders moeten de veters nog voor ze strikken, maar de allerkleinsten krijgen al wel voetbaltrainingen en dat niet van de minsten! Was vorig seizoen Henk Santegoets nog de enige die zich, op de woensdagnamiddag, met deze groep bezig hield, tegenwoordig wordt hij bijgestaan door Eli van den Hout, Johan Brands en Roel van Grinsven.

Allen speelden zij, toen ze aanmerkelijk jonger en fitter waren in VOAB 1.

Nu het trainersbestand op de woensdagmiddag is uitgebreid, is er nog plaats voor meer jongens en meisjes van deze leeftijdscategorie; de vier, vijf en zesjarigen, om ook te komen.

Dus: ben je nog niet aan het voetballen, maar heb je er wel al zin in: KOM NAAR VOAB. Op de woensdagmiddag ben je van harte welkom vanaf 15.30 uur.

Het is gezellig en leerzaam en je krijgt training van VOAB mensen die allen zelf een aardig balletje trapten.

 

Voetballen leer je bij VOAB (2)

Vorige keer berichtten we u over de beginfase van het voetballen. De eerste stapjes op het voetbalveld door de minipups. Bij de sv VOAB wordt deze groep jongens en meisjes getraind door spelers die in hun jongere jaren allen in het eerste team van VOAB gespeeld hebben.

Maar daar stopt het natuurlijk niet. Zodra ze “echt” gaan voetballen maken ze deel uit van de categorie pupillen. Op een half veld wordt dan 7 tegen 7 gespeeld. Vanaf dat moment worden de trainingen overgenomen door gediplomeerde trainers. Maar ook goedwillende ouders en vrijwilligers verzorgen de trainingen. Zij kunnen te allen tijde een beroep doen op de gediplomeerde trainers om oefenstof te vergaren. Daarnaast is er een coördinator pupillen aangesteld aan wie ook vragen gesteld kunnen worden ten einde een optimale training te kunnen verzorgen. Ook deze coördinator pupillen is een man met de nodige diploma’s op voetbalgebied. De combinatie van gediplomeerde mensen en vrijwilligers maakt een mooie mix van trainers, die het beste uit de kinderen kunnen halen.

In deze leeftijdsfase wordt ook een begin gemaakt met waarden en normen maar ook samenwerken, iets voor elkaar over hebben, goed kunnen omgaan met winst en verlies, dingen afspreken en nakomen.

Al bij al een goede opstap naar de vervolgopleiding bij de junioren, waarover wij u volgende week zullen berichten.

 

Voetballen leer je bij VOAB  (3)

Inmiddels bent u geïnformeerd over de eerste stapjes op het voetbalveld bij de mini’s en het vervolg daarop bij de pupillen. Maar daar stokt het natuurlijk niet. Oké, basisbeginselen zijn aan de orde gekomen. Maar nu, bij de junioren wordt e.e.a. nog wat serieuzer. De trainingen worden intensiever en er wordt meer nog dan bij de pupillen “doorgeselecteerd”. 

De betere voetballers komen in selectieteams terecht en krijgen sowieso training van gediplomeerde trainers. De andere spelers uit deze leeftijdsgroepen krijgen vaak dezelfde oefenstof tijdens trainingen maar dan wel van door of bij VOAB opgeleide trainers.

Daarnaast worden de ontwikkelingen van de selectiespelers op de voet gevolgd door een heus scoutingteam en ook van de overige teams, maar dan in mindere mate. Een eventuele laadbloeier kan op deze manier toch, maar dan wel later, in een selectieteam terecht komen.

Bovendien wordt nog meer dan bij de pupillen aandacht geschonken aan zowel loop- alsook baltechniek en daarover gaan we volgende week berichten.

 

Voetballen leer je bij VOAB  (4)

Inmiddels hebben we besproken hoe het eraan toe gaat vanaf de mini’s, via de pupillen tot de junioren. Zoals gemeld start hier een gedeelte van de opleiding waaraan in het verleden minder dan nu aandacht werd besteed. De “looptraining”. Het klinkt misschien raar, maar lopen is toch een wezenlijk onderdeel van het voetbalspel. Niet alleen snel lopen, de sprint, maar ook lang kunnen lopen, de “duur” en het “slim lopen” , m.a.w. vrij lopen en gaten trekken, komen aan de orde. Om het lopen op zich goed onder de knie te krijgen, is een heuse looptrainer, Kees Beekmans,  aangetrokken (Kees heeft in zijn jeugdjaren bij VOAB gevoetbald en is daarna als loper (sprinten) lid van Attila in Tilburg geweest). Hij leert onze jeugdspelers hoe zo goed en efficiënt mogelijk te kunnen lopen. Eén keer per week krijgt de groep junioren training van Kees en de resultaten mogen er zijn.

Maar ook krijgt de “techniektraining” steeds meer aandacht en hiervoor is Bud Brocken (voormalig 1e elftalspeler van Willem II met zes interlands achter zijn naam) aangetrokken. Ook hij verzorgt één keer per week een training ten einde het technisch aspect van het voetbalspel beter onder controle te krijgen.

Tot slot krijgen ook blessurebehandelingen en –preventie de nodige aandacht. Hierbij worden we bijgestaan door Kitty van Haperen, fysiotherapeut, voormalig deelneemster aan de Olympische Spelen en gespecialiseerd in deze materie.

Op deze manier probeert  de SV VOAB de juiste voorwaarden te creëren voor een goede en complete voetbalopleiding.