Begin jaren zestig ontstaat er contact met een Duitse voetbalclub uit Werther. Volgens de overlevering door het plaatsen van een annonce van VOAB in een bondsblad van de Duitse voetbalbond die op zoek is naar een voetbalclub. De b.v. Werther reageert op dit verzoek en dit leidt tot een verbroedering tijdens Pinksteren 1964. Het eerste elftal van VOAB speelt dan een wedstrijd tegen de Ballspiel-Verein Werther tijdens de opening van hun nieuwe sportpark en de uitslag is dan 3-3. Hetzelfde jaar bezoeken de Duitsers ons en dit is dan slechts twintig jaar na de oorlog een begin van een jarenlange uitwisseling tussen de beide verenigingen. De wedstrijd wordt nu gewonnen door VOAB met 6 tegen 3. In optocht vertrekt men van het toenmalige clublokaal “de Linde” naar het sportpark aan de Spoorbaan met voorop de Harmonie. Kom daar nu nog maar eens mee om..

Ook in de jaren daarna hebben diverse VOAB leden nog contact met mensen in Werther buiten de officiële uitwisseling om. Vriendschappen worden er voor het leven gesloten. Enkele tientallen jaren is er een jaarlijks uitstapje naar Duitsland of komen de Duitsers naar ons. Ook jeugdelftallen reizen meerdere malen naar Duitsland voor het spelen van vriendschappelijke wedstrijden.

Maar zoals het in veel gevallen gaat sterft het contact met Werther een stille dood door een generatiewisseling. Met het vooruitzicht dat volgend jaar Pinksteren het internationale Joris Mathijssen jeugdtoernooi wordt georganiseerd, wordt er voorzichtig contact gezocht met onze zustervereniging Werther voor deelname. Daar is men dolenthousiast dat we contact met hen opnemen en onverwijld wordt het bestuur uitgenodigd om deel te nemen aan het 100-jarig jubileum wat in juni gevierd zal worden, echter de Corona gooit roet in het eten en de festiviteiten worden allemaal verplaatst naar een later tijdstip volgend jaar.

Om de festiviteiten te kunnen financieren heeft de BV Werther een grote tombola georganiseerd en deze moet wettelijk getrokken worden voor een bepaalde datum. Daarom is er een kleine bijeenkomst voor oudere (ere)leden en jubilarissen en tevens wordt aan VOAB gevraagd om hierbij aanwezig te zijn voor een hernieuwde kennismaken met oude en nieuwe bestuursleden van BV Werther. Woorden schieten hier te kort bij het welkom dat voorzitter Ad Mallens en Maarten Scholtze kregen bij hun bliksembezoek van 1 dag aan Werther. Naast de Oberbürgermeister van Werther, de voorzitter van het zojuist gepromoveerde Arminia Bielefeld is de kleine delegatie van VOAB Eregast op deze bijeenkomst. Voorzitter Joachim Twelmeyer memoreert in zijn speech de mooie jaren die er zijn geweest tussen beide verenigingen en de aanwezigen zetten zijn woorden om in een groot en langdurig dankbaar applaus aan de VOAB-delegatie. Door de oudere leden die het begin nog hebben meegemaakt van de uitwisseling wordt hen de oren van de kop gevraagd naar de huidige staat van een fiks aantal VOAB leden. Helaas moeten zij daarbij meermaals zeggen dat deze VOAB leden al ons zijn ontvallen. Ook kunnen wij de aanwezigen niet allemaal de hand schudden door de strenge Corona-regels maar de goede gesprekken met deze oudere leden zijn er niet minder om. Ook het ruim aanwezige “spraakwater” maakt dat de taalbarrière niet meer bestaat en er goede gespreken ontstaan over “damals und heute”. Verbazingwekkend is hun kennis over het Nederlandse voetbal en zij staan perplex over onze kennis van het Duitse voetbal.

Met de afspraak dat Werther ons een tegenbezoek brengt bij een thuiswedstrijd in september neemt de delegatie afscheid van onze sportvrienden met de goede voornemens dat de banden weer net als vroeger weer worden aangehaald en dit zowel op het laagste als hoogste niveau van beide verenigingen.

(Hierna volgt een vertaling van het Duitse affiche dat hieronder is te raadsplegen)

1994: 30 jaar vriendschap met Goirle

Na de internationale ontmoetingen met elftallen uit Zweden, Finland en Frankrijk was het bestuurs- duo Wehmeyer en Kuhlman weer gelukt om een buitenlands elftal te regelen.  Een sterk elftal – VOAB uit Goirle – was met Pinksteren 1964 te gast.

Toen vermoedde nog niemand dat deze vriendschap zo lang stand zou houden. 3-3 eindigde het spel voor een reusachtige toeschouwerscoulisse bij de inwijding van het nieuwe grasveld. Al in augustus werd de bv Werther met blaasmuziek ontvangen in Goirle. Ook de 3-6 nederlaag kon de goede stemming niet bederven. En zo ging het verder, tientallen jaren lang bezocht men elkaar.

In 1967 werd het Gemeentebestuur van Werther uitgenodigd door de Burgmeester van Goirle en ook hier werd een tegenbezoek gebracht. Bij het 40-jarig jubileum van VOAB werd het bestuur en het eerste elftal uitgenodigd.  In de tussentijd was het niet alleen bij vriendschappelijke wedstrijden tussen senioren gebleven, ook jeugdelftallen bezochten elkaar. Bij alle door de BV Werther georganiseerde Blotenbergense feesten als zowel bij het 50 – 70 als 75 jarig bestaan werden de Nederlanders uitgenodigd. Al in 1976 na 12 jaar waren er al 22 wedstrijden gespeeld.

Bij het 50 jarig jubileum van VOAB was ook Werthers Burgermeester Venghaus en de weduwe Elvira Wehweyer i.p.v. haar overleden man uitgenodigd. Zij en Heinz Kuhlman werden met een gouden erespeld onderscheiden voor hun verdienste van deze bilaterale vriendschap.

Bij het 7= jarig jubileum konden wij een vijftigkoppige groep uit Goirle begroeten. De meesten konden thuis bij vrienden in Werther worden ondergebracht.

De ontmoetingen gingen jaar op jaar door totdat een generatiewissel rond de eeuwwisseling zorgde dat de uitwisseling een stille dood stierf.