De meest gestelde vraag van leiders/trainers maar ook ouders na 2 competitiewedstrijden is dat hun team te laag of te hoog ingedeeld staat.
Deze vraag wordt voornamelijk bij het wedstrijdsecretariaat en onze leeftijdscoordinatoren veelvuldig gesteld.

De technische commissie heeft in samenspraak met de jeugdcommissie een protocol opgesteld. Door dit protocol wordt bij iedereen duidelijk wanneer er tot een aanvraag klasse wijziging kan worden overgegaan.

Bekerwedstrijden:

Voorafgaand aan de competitie worden er door de KNVB bekerwedstrijden in poulefase geregeld. Deze wedstrijden zijn in principe "verkapte"vriendschappelijke wedstrijden. Deze wedstrijden zijn door de KNVB in het leven geroepen om clubs te ontlasten om vriendschappelijke wedstrijden te regelen.

Hierdoor komt het regelmatig voor dat er "grote" uitslagen voorkomen in de bekercompetitie. Regelmatig zitten er clubs uit 2 verschillende klasses in de poule door elkaar gemixt.
V.O.A.B. neemt over het algemeen alle uitslagen in de bekercompetitie ter kennisgeving aan.
Mochten er zeer extreme uitslagen tussen zitten dan zal de leeftijdscoordinator contact opnemen met de leiders/trainers van het betreffende team.

In het algemeen zijn de uitslagen in de bekercompetitie voor V.O.A.B. dus niet leidend om tot aanvraag klasse wijziging over te gaan.

Competitie:

Voor veel clubs (en ook wel eens voor V.O.A.B.) is het soms wel eens moeilijk in te schatten op welk niveau een team ingeschreven dient te worden.

Binnen V.O.A.B. hebben wij wel de stelregel dat we een team liever hoger indelen waarin ze goede tegenstand krijgen, dan dat we ze in een competitie neerzetten waardoor ze met gemak kampioen worden. 
Kortom, V.O.A.B. kiest niet voor kampioenschappen maar voor een goede tegenstand waardoor spelers zich beter kunnen ontwikkelen. Er zijn helaas clubs in de omgeving die daar wel eens anders over denken. Hierdoor komt het regelmatig voor dat er teams ver boven uit steken in een competitie.

Daarnaast zijn er officieel geen kampioenschappen in de najaarscompetitie (B-Categorie). De uitslagen in deze competitie worden door de K.N.V.B. meegenomen om een goede indeling te maken in de voorjaarscompetitie.

Hierdoor komt het vaker voor dat een team in de najaarscompetitie met apartere uitslagen te maken krijgt dan in de voorjaarscompetitie.

Als V.O.A.B. zijnde houden wij de eerste 2 competitierondes de uitslagen in de gaten. Deze uitslagen vergelijken wij ook met de andere uitslagen binnen de competitie.

Mochten er grote verschillen zichtbaar zijn dan zal de coordinator een seintje krijgen van het wedstrijdsecretariaat. In veel gevallen heeft de leeftijdcoordinator de afwijkende uitslagen ook zelf al geconstateerd. De leeftijdscoordinator neemt dan contact op met de leiders en trainers over een eventuele aanvraag.
De leeftijdscoordinator zal ook proberen om na de 1e grote uitslag de 2e wedstrijd eventueel aanwezig te zijn.

De uiteindelijke beslissing voor een aanvraag wordt bepaald door de leeftijdscoordinator. Na bericht van de leeftijdscoordinator zal de wedstrijdsecretaris een verzoek indienen tot klassewijziging bij de K.N.V.B.

LET OP: deze een aanvraag bij de K.N.V.B. is een verzoek. Dit betekent wanneer K.N.V.B. geen ruimte heeft om de wijziging door te voeren, de competitie helaas afgemaakt dient te worden in de competitie waarin men ingedeeld stond. In de praktijk worden veel verzoeken gelukkig ingewilligd omdat meerdere teams met hetzelfde euvel kampen.

Namens de Technische Commissie en de Jeugd Commissie