20-04
Thuis zijn alle wedstrijden afgelast.
Terug naar overzicht
Nieuwjaarstoespraak voorzitter sv VOAB
17-01-2023
Vereniging
Nieuwjaarstoespraak voorzitter sv VOAB

Voetbalvrienden, 

Welkom bij onze Nieuwjaarsreceptie. 

Een bijzonder welkom aan onze jubilarissen en hun familie, sportwethouder Christel van Neerven, ereleden, sponsoren en andere genodigden. 

Onze nieuwjaarsreceptie is op een normaal moment, maar wel drie maanden eerder dan vorig jaar. Toen op 16 april, nu op 15 januari. Toen waren we in april eindelijk verlost van alle coronabeperkingen, nu hebben we een griepgolf. 

Tijden veranderen. 
Een beetje dan. 

Beste mensen, 

Vorige jaar was ik bij de voorjaarstoespraak 120 dagen voorzitter van VOAB.  Toen memoreerde ik aan de meest gestelde vraag van de eerste 120 dagen? De vraag die ik het meeste kreeg was: “Wanneer gaat er iets gebeuren met de velden?”  “Wanneer krijgen we meer kunstgras?” “Wanneer gaat de gemeente iets doen aan het sportpark?” 

Vandaag ben ik 394 dagen voorzitter. De meestgestelde vragen in die periode. “Wanneer gaat er iets gebeuren met de velden?” “Wanneer krijgen we meer kunstgras?” “Wanneer gaat de gemeente iets doen aan het sportpark?” 

Dames en heren, 

Het goede nieuws is dat het college van burgemeester en wethouders geld heeft gereserveerd voor de vervanging van het kunstgras. Maar dan zijn we er nog niet. De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over het raadsvoorstel. Alleen dan kan de spa de grond in om het kunstgras te vervangen. 

Ik hoor u denken.  
Het kraakt hier wat voor mijn neus.  

Is dat dan alles? Komt er dan geen tweede kunstgrasveld? Wordt de parkeeroverlast dan niet opgelost? Wanneer komen er camera’s om overlast op dit sportpark tegen te gaan? 

Stuk voor stuk goede vragen.  
En dat is waarom het bestuur afgelopen week, samen met de financiële commissie, de strategie opnieuw heeft doorgenomen. We zijn constructief en goed in gesprek met de gemeente. We sturen brieven, geven informatie en organiseren activiteiten. We geloven in een aanpak, waarbij VOAB op een belangrijke manier bijdraagt aan een sterker en beter Goirle. Een Goirle dat groeit; 1150 huizen erbij de komende jaren vertelde onze burgemeester nog tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Kortom; het gesprek wordt gevoerd. Over de huur, het kunstgras, de beleidsuitgangspunten die de gemeente heeft vastgesteld, parkeren, overlast. Zijn we dan toch een stap verder? Zeker een stapje. Gaat het snel genoeg? Nee. Om met de favoriete Rotterdamse voetbalclub van de erevoorzitter te spreken: ‘geen woorden maar daden’. 

Dames en heren, 

We moeten niet alleen wijzen naar de gemeente, maar ook kijken naar onszelf. Kunnen wij zelf binnen deze club dingen beter doen?  
En het antwoord daarop is ‘ja’! 

En laat ik dan citeren wat ik afgelopen week al op onze pagina in Goirles Belang schreef. De pagina die nog altijd wekelijks wordt gevuld en samengesteld door Jan Loonen. Petje af Jan!  

Ik schreef: 
Voetbal begint bij plezier, je veilig voelen en een positieve omgeving. In 2023 werken we verder om dat voor iedereen bij VOAB te bereiken. Plezier door trainingen en wedstrijden, goede begeleiding en mooie spelvormen. Je veilig voelen door een luisterend oor, begrip en wanneer het nodig is hulp en steun van bijvoorbeeld de vertrouwenscontactpersonen. Een positieve omgeving door mooie activiteiten, samenwerking in alle geledingen van onze club en een sportpark dat stimuleert. 

VOAB-vrienden, 

Laten we om te beginnen wat meer mét elkaar dan óver elkaar praten. Voetbal is immers teamwork. Een spits kan niet alleen scoren. Te vaak merk ik dat er binnen VOAB voor elkaar wordt gedacht en niet met elkaar. Verbinding maken; dat is wat we meer mogen doen. En als we die verbinding creëren, vinden we ook vaker mensen die een steentje kunnen en willen bijdragen. Als commissielid, scheidsrechter of voor een activiteit. Alle handen helpen. En juist nu is dat nodig. 

Met onderlinge verbinding is er ook een positievere, veiligere en plezierige omgeving. Dat is voor mij, voor het bestuur, het hoofdthema van 2023 om ons beleidsplan uit te kunnen voeren. 

 En dat illustreer ik graag met een blik op een aantal onderwerpen. 

 Allereerst onze financiën. Ondanks de gezonde financiële huishouding helpen de huidige energieprijzen niet mee. VOAB is in 2023 25.000 euro meer kwijt aan energie. 25.000 euro. Dat is heel veel geld, dat we vervolgens niet in ballen, netten en vrijwilligers kunnen steken. Dit vraagt dat we allemaal onze bijdrage leveren. Dat kan door de deur van het clubhuis achter je dicht te doen, niet te lang te douchen en de lichtmasten niet te lang te laten branden. Maar het kan ook door een tip te geven voor een sponsor of een partij die met ons wil optrekken om bij een club te horen die sociale veiligheid hoog in het vaandel heeft staan.  

Dames en heren, 

Een tweede illustratie. Veilig VOAB, het beleid waar we in het afgelopen jaar mee zijn begonnen. We hebben nieuwe vertrouwenscontactpersonen: Jan Smits en Floor de Laat. We hebben de gedragsregels vernieuwd. En we hebben aan alle vrijwilligers een VOG gevraagd. Nog niet iedereen heeft hem ingeleverd, doe dat wel alstublieft! Voor onze leden. We willen namelijk een club zijn waar iedereen met plezier en veilig kan voetballen. Daar maken we werk van, ook met bijvoorbeeld de workshop Positief Coachen op 27 januari a.s. In 2023 werken we aan verdere zichtbaarheid waar wij als club voor staan. Voor het plezier, de veiligheid en het positivisme van ons allemaal. 

VOAB, een club voor jong en oud. Het eerste werd in 2022 kampioen en promoveerde naar de Eerste Klasse. Het tweede promoveerde naar de reserve hoofdklasse. Diverse jeugdteams zijn kampioen geworden. Jeugdselectieteams spelen op Divisieniveau. Spelers vertrokken weer naar BVO’s. Prachtig, om trots op te zijn. Ondertussen trainen er mini’s op woensdag, is er 35+ voetbal op vrijdagavond, walking football op dinsdagochtend en is de VOAB-zijde van het sportpark elke zaterdag bom- en bomvol met jeugd. 
 
VOAB-vrienden, wij zijn een club die leeft!  

Om dat zo te houden is er wel wat nodig.  

Aandacht vraagt de verbinding tussen VOAB 1 en de rest van de vereniging. 

Waar Werner Cools met zijn mannen dit seizoen serieus meedoet in de eerste klasse. Als u dat met eigen ogen wilt zien, ga dan mee met de bus naar Best volgende week zondag. Voor 10 euro ziet u onder meer met eigen ogen het fanatisme van Casper en Stijn, de steeds opstomende Sam en Chiel, de onverzettelijkheid van Guus en Clemens, Maarten en Thomas die het van achteruit regelen, Lars en Fin als scharnieren op het middenveld, Job en Tom als lastpakken voor de vijandelijke defensie, Sluipschutters Ruben en Joran en Tomas als betrouwbare sluitpost. Mark my words. Dus, zondag 22 januari met de bus mee naar Best Vooruit. Meld u bij Marc de Brouwer! 

 Dames en heren,  
Laten hopen we dat we aan het einde van het seizoen het verblijf in de eerste klasse voor volgend seizoen zeker kunnen stellen. Een nieuwe hoofdtrainer hebben we al: Ivo van Moergestel. 

  Met hem zijn meerdere gesprekken gevoerd en het is duidelijk dat hij niet alleen trainer van VOAB 1 wil en zal zijn, maar trainer van VOAB. De vereniging VOAB. In verbinding met de technische commissie, jeugdtrainers en de opledingscoördinatoren. En in verbinding met supporters, het team van de week en sponsoren. Ivo, welkom bij VOAB! We verwachten er veel van! 

VOAB-vrienden, 

Misschien had u wel een uitgebreide terugblik op het afgelopen jaar gehad. Die doe ik niet; dan had u bij onze ALV moeten zijn. Een ALV waar tegenwoordig alle leden van 16 jaar en ouder een stem hebben. 

Ik hoor u denken. Wat doen we dan met de jongere leden? Daarvoor gaan wij dit voorjaar een jongeren-ALV organiseren. Omdat wij als bestuur met de jeugd in gesprek wil zijn en blijven over wat zij belangrijk vinden. Immers, de jeugd heeft de toekomst. En we willen voor hen een VOAB hebben waar plezier, veiligheid en positivisme centraal staat. 

Een VOAB waar we veel moois neerzetten, net als het afgelopen jaar. Ik denk aan vele activiteiten door de Activiteitencommissie, opnieuw een top-100 positie in de lijst met beste jeugdopleidingen, nieuwe sponsoren en een Joris Mathijsen Cup. Laat ik die editie van 2022 nog even benoemen. Die was heel bijzonder met de deelname van de teams van Dynamo Kiev. Laat ik dan toch iemand noemen die het verdient: Peter de Keizer, wat heb jij geweldig werk verricht met kleding inzamelen, naar Polen rijden en de jongens van Dynamo Kiev een warm welkom geven. 

Beste VOAB’ers, 

Zonder vrijwilligers zijn wij geen club. Ik blijf benadrukken hoe belangrijk vrijwilligers voor ons zijn. Zo stopte in 2022 een scheidsrechtersboegbeeld, Rinus Wouters. Met applaus natuurlijk. We konden drie vrijwilligers van het jaar in het zonnetje zetten: Rick Walsmits, Maarten Scholtze en Ron van Beurden. En die laatste wensen wij ook vanaf deze plek ongelooflijk veel sterkte, want hij strijdt op dit moment tegen kanker, die vreselijke ziekte. Ron, het is fijn dat je hier wel regelmatig bent en dat je achter de schermen nog veel doet. We wensen jou en jouw gezin alle kracht toe.  

En nu we het toch over die vreselijke ziekte kanker hebben. Afgelopen jaar waren we – en dan praat ik in ieder geval over de onvermoeibare Jan Uijens, Aart Santegoets en ikzelf - ontdaan toen onze scheidsrechter Kees de Peffer betraand in de bestuurskamer kwam. Het ene na het andere K-woord kwam over het veld. Ook uit VOAB-monden. Ja, ook uit VOAB-monden...  

Dames en heren, 

Het woord kanker hoort niet op het voetbalveld thuis. Zeker niet bij VOAB. Het wordt niet getolereerd. Nu niet, nooit niet. Spreek elkaar er op aan als iemand het woord kanker wel in zijn of haar mond neemt. Ik sluit me daarom ook aan bij de recente oproep van Pieter Janssen, voorzitter van hockeyvereniging Oranje Rood: schelden met kanker hoort niet thuis op het sportveld. Het is niet te accepteren. 

Overigens, Kees komt dit jaar weer fluiten. Mede door de aandacht die we hem na dit vreselijke incident hebben gegeven. Ook dat is VOAB. 

Dames en heren, 

We zijn blij met iedereen die de handen uit de mouwen steekt. En tegelijkertijd beseffen we ook dat het wel wat professioneler moet worden aangepakt. VOAB maakt werk van een vrijwilligersbeleid; dat moet in 2023 echt van de grond komen.  

Want we zijn best kwetsbaar als club. 

Dan denk ik aan Paul van Hees, die is getroffen door een herseninfarct. Hij heeft een lange onduidelijke weg voor zich. En ondertussen moeten wij wel zorgen dat de post onder de tribune bemenst is. En juist dan ook is het zo mooi te zien dat Mark Hultermans zojuist met zijn zoon bezig is om de vlaggen van het veld af te halen. Top Mark, dank je wel! 

Neem Ad Weijters en Ad Mallens, die zware hartoperaties moesten ondergaan. Ad M is weer kwiek en fit terug. Ad Weijters gaat vanaf nu rustiger aan doen. Hij heeft daarom ook voor vandaag netjes afgemeld bij het bestuur. 

Of Andy Clifton, leider van een team omdat hij dat gewoon leuk vindt. Hij wilde een ruzie sussen, viel en brak zijn schouder opnieuw.  

Of Ruud Phaff, die als scheidsrechter klappen kreeg en veel verbaal geweld over zich heen kreeg. 

Beste mensen, 

Wij koesteren onze vrijwilligers. Elke dag opnieuw. En laten we dat ook vooral steeds uitspreken, vooral naar die vrijwilligers. 

Dus ik zeg hier ook tegen iedereen zich zijn handen uit de mouwen steekt voor VOAB: dank u wel. Zonder u zijn we geen VOAB. 

Dames en heren, 

Het is bijna tijd voor onze jubilarissen. Voordat ik daar aan begin, wil ik nog stilstaan bij de VOAB-leden die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen. 

Puck van Assouw 

Joke van Dongen 

Henk Eikholt 

Tommie van Rijswijk 
 
Deze vier personen gaven VOAB allemaal op hun eigen wijze kleur. Zij droegen op hun manier bij aan VOAB en de club die wij nu zijn. 

Laten we nog even bij hen stilstaan. 

+++ 

VOAB-vrienden, 

Naast persoonlijke jubilarissen hebben we allereerst twee sponsoren, die inmiddels al 15 jaar aan VOAB zijn verbonden. 

 

 

 

 

Allereerst, De Commanderie in Tilburg, op de rand van Goirle. Omdat het daar nu ook druk is, zullen we dit shirt persoonlijk gaan langsbrengen. En dan. DGT Van Dal Grootkeukentechniek van Wil van Dal is ook 15 jaar sponsor van VOAB. Wil, kom er bij. Groot geworden door klein te blijven! Dank je wel, en hier is jouw aandenken.